Octavia 1,6 FSI - głośny rozruch silnika (problem )

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • slaweksz
    Classic
    • 2008
    • 12

Za dwa miesiące będe na przeglądzie w ASO w Łęczycy to popytam fachowców. Z opini znajomych (którzy korzystają z tej stacji) wiem, że radzą sobie z problemami z kórymi inni zbywają klientów. Ciekaw jestem czy ktoś z Was tam był ??

Komentarz

• kiszczu
      Drive
      • 2008
      • 73

Zamieszczone przez Rafi2007
      to jest terkotanie, zdecydowanie terkotanie.
      Trwa 3-5 sekund. Po ponownym, natychmiastowym odpaleniu nigdy nie występuje.
      Ja miałem to samo.
      Przebieg 45kkm.
      Tylko oprócz tego musiałem jeszcze dłużej rozrusznikiem pokręcić żeby autko zapaliło za pierwszym razem po nocnym postoju.
      Po jakimś czasie autko straciło moc i zapaliła sie kontrolka układu spalin.
      Cewka powiedziała już ostatecznie papa.
      Cewka wymieniona- kłopot zniknął.
      Więc może powodem rzeczywiście jest cewka.
      pozdrawiam
      kiszczu

Komentarz

• Rafi2007
        Drive
        • 2007
        • 71

faktycznie wszystko wskazuje na cewkę. ile kosztuje wymiana?

Komentarz

• kiszczu
          Drive
          • 2008
          • 73

Mnie kosztowała mnie odpowiednio:
          cewka 130 zł
          robocizna 70 zł
          miejsce wymiany Aso Skoda w rajsku k. Oświęcimia
          termin : 2 tygodnie temu

Komentarz

• mecholl
            L&K
            • 2008
            • 1006

ja wymienialem w stockholmie cena cewki w serwisie 700 sek < pomnożyc przez okolo 0.35 groszy> 200 sek za wymiane. Tak dla porownania cen Polska-Szwecja
            Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Rafi2007
              Drive
              • 2007
              • 71

245 zł. dokładnie, czyli o 25 % więcej niż w Polsce. Wymienię tą cewkę i zobaczymy. Powiadomię czy coś się zmieniło.

Komentarz

• PiterNZ
                Rider
                S_OCP Member
                • 2007
                • 389

W tej chwili krucho u mnie z czasem ale dzisiaj naprawdę było to terkotanie i nie 1-2 sekundy ale chwilkę dłużej dlatego postaram się podjechać w przyszłym tygodniu, najwyżej wymienię cewkę. Kłopotów z odpalaniem rano nie cierpię. Również dam znać jak będzie po.

Komentarz

• twoface
                  Classic
                  • 2011
                  • 2

Witam,
                  miesiąc temu kupiłem Octavie II FSI 1.6, 120kkm i po jakimś czasie zwróciłem uwagę na takie terkotanie. Przestraszyłem się że to napinacze w rozrządzie i że czekają mnie spore koszty.
                  Trochę uspokoiliście mnie z tą cewką.
                  Czy ktoś może jeszcze potwierdzić że wymiana cewki pomogła przy tych objawach?
                  Jak długo można z taką uszkodzoną cewką jeździć (dwa tyg. moźe poczekać)?
                  Webla - tworzenie stron internetowych

Komentarz

• mecholl
                    L&K
                    • 2008
                    • 1006

Zamieszczone przez twoface
                    Jak długo można z taką uszkodzoną cewką jeździć (dwa tyg. moźe poczekać)?
                    będziesz jeździł aż nie padnie całkiem a tego to Ci nikt nie powie kiedy to będzie, wtedy na pewno będziesz to wiedział, samochód straci moc. Jeśli chodzi mój przypadek to tak jak ty zakupiłem samochód z przebiegiem dokładnie 120 kkm a cewka padła przy przebiegi 125 850
                    Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• tmaj8154
                      Classic
                      • 2012
                      • 3

mecholl,
                      cześć. jestem nowy mam tez takie grzechotanie i nie wiem o jaka cewkę chodzi. Proszę o info jaka cewkę ci wymienili???

Komentarz

• McFly
                        Classic
                        • 2013
                        • 2

Witam. W swoim pierwszym poście rozwieje Wasze wątpliwości. To terkotanie to napinacz łańcucha rozrządu. Nie żadna cewka tylko napinacz. Owy napinacz to taki mały tłoczek który terkocze (sprężyna w nim jest za słaba), aż układ smarowania napełni sie olejem (po odpaleniu silnika) i docisnie go do listwy prowadzącej łańcuch. Problemu nie ma jak auto stoi krótko, ale po kilkudziesieciu minutach czy po nocy olej ścieka, tłoczek jest pusty i mamy terkotanie. Podsumowując przez czas terkotania (kilka sekund) NIE mamy napiętego łańcucha !!! To typowe dla tych silników. W ramach pocieszenia powiem, że po wymianie napinacza w ASO problemu nie bylo może z 15kkm, później to samo. Niewiele daje wymiana oleju ale coś daje. Poprostu z tym terkotaniem trzeba nauczyć się żyć i liczyć na to, że łańcuch nie przeskoczy podczas odpalania auta. Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...